Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Колибаївська громада» (код ЄДРПОУ: 04404025) був реорганізований і увійшов до складу Кам’янець-Подільської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-69 - Метастудія (Вінниця)
Starostat.org.ua - розробка веб-сайтів для старостинських округів ОТГ України
A A A K K K
для людей із порушенням зору
Колибаївська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Кам’янець-Подільської громади

Держпродспоживслужба повідомляє: СКАЗ!!! Не допустіть поширення!

Дата: 20.11.2018 13:51
Кількість переглядів: 614

  Сказ – особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин та людини. На сьогоднішній день сказ реєструється у 113 країнах світу, за відсутністю вчасного лікування характеризується абсолютною смертністю, через що гине понад 55 тисяч людей і більше 1 мл. тварин. Щорічно в світі 15 мільйонів людей одержують направлення на лікування за підозрою в інфікуванні сказом. На разі епідемічна ситуація зі сказу в Україні залишається не стійкою.  Щорічно реєструються поодинокі випадки захворювання людей на сказ. За останнє  десятиріччя найбільша кількість захворювань зареєстрована у 2011 році – 6 випадків. У 2017 році зареєстровано 2 випадки захворювання серед людей.

  Останній випадок захворювання на сказ було зареєстровано у Львівській області. Так 2 листопада, у Львівській обласній інфекційній лікарні померла 68 – річна жінка у якої діагностували сказ. Із офіційних джерел відомо, що пацієнтка тиждень провела в реанімації, але шансів побороти  хворобу у жінки не було – це захворювання не лікується. Жінку три місяці тому вкусило цуценя віком приблизно два місяці. Цуценя жінці дав сусід, у сусіда живе  собака- мати з іншими цуценятами, які здорові бо сусід їх вакцинував від сказу. Двір в якому жила жінка без огорожі та знаходиться неподалік лісу. Сусіди неодноразово бачили , як на подвіря забігали лиси, тож цуценя могло мати контакт із скаженою лисицею. Через два тижні після того як цуценя вкусило господиню за палець, загинуло, але жінка не віддала патологічний матеріал ветеринарним лікарям для зясування причини загибелі, а просто закопала, на жаль сама після покусу до медичної допомоги не зверталась, що  і стало в її випадку фатальним.

  Вражаючі дані також пов’язані і захворюванням на сказ тварин, так з початку року від сказу загинула 981 тварина, причому диких з них лише біля 300, решта – свійські, в тому числі бродячі коти і собаки. Зокрема, у Хмельницькій області виявлено 18 випадків сказу тварин, це становить неабияку загрозу не лише для диких, але для домашніх тварин та людей. Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи в наслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри  або слизової оболонки. Основним резервуаром збудника у дикій природі, як і раніше залишається руда лисиця. До речі, географічне розташування м. Кам’янець-Подільського та Кам’янець-Подільського районну на території НПП «Подільські товтри», де полювання заборонено, а також благоприємне природне розташування, сприяє збільшенню популяції червоної лисиці, які особливо в холодну пору року наближається до осель мешканців міста та району. Особливе занепокоєння також викликає висока чисельність у населених пунктах безпритульних собак та котів. Напружена епізоотична ситуація зі сказу створює постійну загрозу його виникнення у людей.

  Інкубаційний період сказу триває зазвичай 1-3 місяці, але може варіюватися від 1 тижня до більше ніж 1 року, в залежності від місця покусу (чим ближче до голови, тим менший інкубаційний період) Початковими симптомами сказу є висока температура і в багатьох випадках біль, або незвичайні не зрозумілі відчуття: поколювання або парестезія у місці рани. У міру поширення вірусу по центральній нервові системі розвивається прогресивне запалення головного і спинного мозку. У хворих зявляється безсоння, страх, наростають явища збудження, виражена гідрофобія (водобоязнь). Збудження змінюється паралічами, розладом функцій серця та дихання хворий помирає.

  Спеціалістами  ветеринарної медицини міста та району щорічно проводяться планові вакцинації собак та котів від сказу, крім того, в приватних господарствах, розташованих неподалік лісу, вакцинують всіх тварин. Також цього року проведено  масштабну пероральну імунізацію диких мясоїдних тварин.

  Однак, навіть такі масштабні заходи не можуть цілком гарантувати припинення цієї смертельної інфекції, тому Кам’янець-Подільське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області вкотре інформує та застерігає, щоб запобігти захворюванню на сказ та сметрі від цієї небезпечної хвороби, необхідно суворо дотримуватись таких правил:

  1. Уникати контактів з дикими та безпритульними тваринами, постійно пояснювати дітям небезпеку таких контактів;
  2. Виконувати правила та норми утримання домашніх тварин та поводження з ними, обовязково надавати тварин ветеринарним спеціалістам для щеплення, своєчасно робити щеплення домашнім тваринам від сказу;
  3. Якщо покусала або ослинила підозріла ( невідома) або дика тварина, промийте місце укусу струменем теплої води з милом, обробіть краї рани 70% розчином спирту та як найшвидше зверніться до медичної установи для проведення антирабічного лікування за затвердженою схемою;
  4. У разі укусу домашньою твариною обовязково зясовуйте прізвище та адресу господаря для встановлення за нею спостереження ветеринарним спеціалістом;
  5. Не вбивайте домашніх тварин, які нанесли укуси та інші пошкодження а також у випадку їх загибелі а терміново повідомляйте ветеринарних спеціалістів.

  Не легковажте своїм життям! Памятайте, якщо людина захворіла на сказ, врятувати її вже не можливо. Вчасно звертайтесь за допомогою до фахівців. Єдиний спосіб порятунку – своєчасна вакцинація, яка захистить Вас від захворювання та врятує Вам життя.


« повернутися


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Starostat.org.ua, Rayrada.org.ua, Rda.org.ua, Osv.org.ua